Skip to content

Δραστηριότητες και Ενδιαφέροντα

Επισκέψεις σε εκκλησίες και ξωκλήσια (από αρχιτεκτονικής άποψης, όλες οι εικόνες και οι αγιογραφίες που θα δείτε είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας ). Στην Αγία Κυριακή υπάρχει η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής κτισμένη το 1886.

Ημερήσια εκδρομή στο Νησί Τρίκερι: Υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Με τηλεφωνική κλήση έρχεται θαλάσσιο ταξί (κόστος 50 ευρώ) στην Αγία Κυριακή και σας μεταφέρει στο Νησί του Τρικερίου. (Τρέμης 2423055210 και Βαγγέλης 6980515111).
  • Εναλλακτικά, με το αυτοκίνητο (διαδρομή 10km, 5km έως το Τρίκερι και από εκεί αλλά 5 km έως τον Αλογόπορο).

Στον Αλογόπορο, υπάρχει «τακτική» σύνδεση με το νησί με τα θαλάσσια ταξί.

Να βρείτε το αγαπημένο σας μέρος για μπάνιο. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, λόγω του αυξημένου ρυθμού ανανέωσης των νερών στο στόμιο του Παγασητικού. Η αναζήτηση της επιθυμητής παραλίας είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Υπάρχει μικρή διαμορφωμένη παραλία μερικά μέτρα από τον παραδοσιακό ξενώνα. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για μπάνιο στην έξοδο του χωριού προς την πλευρά της εξόδου του στομίου. Για τους τολμηρούς, είναι προσβάσιμη με χωματόδρομο (και όσους έχουν το κατάλληλο όχημα) η παραλία της Αγίας Άννας είτε με τη χρήση θαλασσίου μέσου (1 ναυτικό μίλι από το λιμάνι της Αγίας Κυριακής). Πρόκειται για απομονωμένη παραλία που βλέπει στο δίαυλο Τισσαίου και Ευβοίας. Στον Αλογόπορο υπάρχει παραλία με άμμο και ξαπλώστρες από τη γειτονική καμπίνα και ταβέρνα.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Η πολιούχος του χωριού Αγία Κυριακή εορτάζεται στις 7 Ιουλίου με πανηγύρι την προηγούμενη ημέρα. Το καλοκαίρι συνήθως πραγματοποιούνται αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Πλατεία της Αγίας Κυριακής.

Στην Αγία Κυριακή υπάρχουν δύο ψαροταβέρνες: Το Μουράγιο και ο Μανώλας. Σπεσιαλιτέ οι καραβιδομακαρονάδες. Για τσιπουρομεζέδες στης Αθανασίας ενώ για τους παραδοσιακούς υπάρχει σουβλατζίδικο. Για καφέ/παγωτό αλλά και ποτάκι το βράδυ σημείο συνάντησης είναι η Στέλλα.

Περιπατητικές διαδρομές: Η οδική σύνδεση με το Βόλο έγινε εφικτή μόλις το 1984. Έως τότε η σύνδεση με το Βόλο γινόταν μέσω της Αγίας Κυριακής με θαλάσσιο μέσο. Πριν από την έλευση των αυτοκινήτων χρησιμοποιούνταν τα μονοπάτια για την εσωτερική επικοινωνία των Οικισμών μεταξύ τους.

  • Διαδρομή Αγία Κυριακή – Τρίκερι: Λιθόστρωτο παραδοσιακό καλντερίμι (1.5 χλμ) το οποίο έχει συντηρηθεί και βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση. Η διαδρομή είναι περίπου 30 λεπτά. Συνεχίζοντας το δρόμο μπροστά από τον παραδοσιακό ξενώνα και περνώντας μπροστά από το παλιό δημοτικό σχολείο καταλήγουμε στο μονοπάτι το οποίο αρχικά έχει απότομη κλίση. Αποζημιώνεται όμως ο επισκέπτης από τη μαγευτική θέα. Είναι διαδρομή μικρής δυσκολίας. Προτιμότερο είναι να γίνεται απογευματινές ή πολύ πρωινές ώρες για την αποφυγή της έκθεσης στον καλοκαιρινό ήλιο.
  • Μύλος – Φάρος: Πρόκειται για παραλιακή διαδρομή μέσω του γραφικού λιμανιού της Γεροπλίνας, περίπου 20 λεπτών που καταλήγει στο Φάρο.
  • Τρίκερι – Κόττες: Πρόκειται για διαδρομή περίπου 1 ώρας. Η αφετηρία της διαδρομής είναι κάτω από το πάρκινγκ του Τρικερίου. Το παλιό καλντερίμι διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Στο τελυταίο μέρος της διαδρομής, υπάρχει παραδοσιακή βρύση με τρεχούμενο νερό. Ο οικισμός στις Κόττες έχει τη δική του ομορφιά καθώς και αριθμό από μαγαζιά με ψάρι.
  • Τρίκερι – Αλογόπορος: Πρόκειται για κυκλική διαδρομή 9 χλμ με υψομετρική διαφορά 250 μέτρων. Η βλάστηση είναι σε μερικά σημεία πολύ πυκνή και πρόκειται για διαδρομή αυξημένης δυσκολίας και απαιτήσεων.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φαρμακείο: 2423091417, Τρίκερι Κέντρο Υγείας: 2421091, Αργαλαστή Εφημερίδες και περιοδικά: Τρίκερι Ταχυδρομείο: Αργαλαστή ΑΤΜ: της Εθνικής Τράπεζας στην Αργαλαστή Παντοπωλεία: Στην Αγία Κυριακή υπάρχει παραδοσιακό παντοπωλείο πίσω από τον Λιμενικό Σταθμό Αγίας Κυριακής Τρικέρων. Καθημερινά περνούν δύο αρτοποιοί με το φορτηγάκι τους (ο πρώτος στις 9:00 και ο δεύτερος στις 10:00) Σε καθημερινή συχνότητα περνούν πλανόδιοι πωλητές ζαρζαβατικών, λαχανικών κτλ.